Candy bar, nazywany bardziej po polsku słodkim bufetem, to nic innego jak stół wypełniony różnymi słodkościami, który umieszcza się na stałe na sali weselnej, by każdy gość w każdej chwili mógł do niego zajrzeć. Nie jest to element obowiązkowy, ale mimo wszystko warto go przygotować w ramach urozmaicenia menu i dodania do niego czegoś „ekstra”.
Z założenia słodkie stoły wypełniane były dotychczas najbardziej klasycznymi słodyczami w stylu cukierków, mini batoników, wafelków i ciasteczek. W ostatnim czasie zaczęto jednak dopełniać je miodkami na wesele, miniaturowymi wersjami ciast, rzemieślniczymi lodami naturalnymi, a nawet… watą cukrową! Co takiego warto więc na nich umieścić, by pozytywnie wszystkich zaskoczyć?
Kolorowe muffinki i różnorodne cupcakes
Akurat tego na słodkim stole zawsze powinno być najwięcej, bo słodkie babeczki i miniaturowe wersje ciast będą schodzić w pierwszej kolejności, zwłaszcza gdy na wesele zostało zaproszonych sporo dzieci, które jedzą przecież oczami. Muffinki dobrze smakują i świetnie się prezentują. Klasyczne kakaowe, wypełnione płynną czekoladową masą w stylu lava cake i posypane orzechami włoskimi albo wiórkami kokosowymi często są zestawiane z delikatniejszymi babeczkami jogurtowymi i cytrynowymi, które częściej dekoruje się uwielbianym przez dzieci lukrem, czekoladowymi drażami, cukrowymi posypkami i brokatowymi polewami.
Cupcakes to z kolei bardziej ciastka niżeli babeczki, które często odwzorowują różne klasyczne wypieki, tyle że wykonywane są w mniejszej skali. Wykonuje się je na wzór serników, czekoladowych bab, śmietanowych tortów, a nawet i karpatek. Aby przygotować dodatkową atrakcję, bezpośrednio obok babeczek i cupcakes wystarczy ustawić naczynia wypełnione różnymi polewami, czekoladowymi dekoracjami i posypkami, by każdy mógł sam udekorować wybraną słodkość w dowolny sposób (taka zabawa o dziwo podoba się i dzieciom, i dorosłym).
Miody, pasty, konfitury i inne przetwory
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zawartością słodkiego stołu nawiązać do tradycyjnych polskich przetworów, oczywiście tych w słodkim wydaniu, zachęcając gości do kosztowania wyrobów lokalnych producentów. Mogą to być różnorodne miodki na wesele (lipowe, rzepakowe, wielokwiatowe i gryczane), owocowe konfitury i dżemy bez dodatku cukru, a nawet przeróżne orzechowe pasty, wykonywane z orzechów ziemnych, pistacji, migdałów, a następnie dosalane lub doprawiane cynamonem, kakao, syropem klonowym i wieloma innymi składnikami.
Przetwory umieszczone na słodkim bufecie raczej nie będą jadane łyżką bezpośrednio ze słoiczków, dlatego obok nich należy przygotować coś, co pozwoli na ich testową konsumpcję. Użycie naturalnych miodów to dobry pretekst do sięgnięcia po prawdziwy pachnący chleb, najlepiej sprowadzany specjalnie z jakiejś lepszej piekarni, a z kolei orzechowe pasty, dżemy i konfitury śmiało mogą być jedzone z maślanymi herbatnikami, kruchymi ciastkami i różnymi wafelkami. Przetwory skomponują się z tradycyjnymi nalewkami i owocowymi likierami. Rzemieślnicze wyroby są teraz w modzie, dlatego warto na nie postawić.